Aktivnosti na Polšniku v naslednjih 5 letih

V naslednjih petih letih nas na Polšniku čakajo številne aktivnosti, v okviru katerih bodo potekale obnove, raziskovanja ter praznovanja. Pastoralna skupina Polšnik pripravlja načrte za delne obnove farne cerkve LMB, cerkvice na Glinjeku in Mamolju. Restavriral pa naj bi se tudi dotrajan in poškodovan, preko 120 let star, križev pot v farni cerkvi.

Leta 2025 bo cerkev Lurške Matere Božje na Polšniku praznovala 120. obletnico posvetitve in ob tej priložnosti Kulturno društvo Pavle Voje in Turistično društvo Polšnik pripravljata novo knjigo, ki nosi delovni naslov Polšnik iz roda v rod.  V knjigi bomo opisali življenje in delo župnika Ivana Globelnika, ki je v našem kraju pustil velik pečat z gradnjo naše cerkve, bil je tudi uspešen gospodarstvenik in učitelj.

V okviru tega projekta želimo obnoviti tudi zapuščene kapelice, ki jih je v našem kraju kar 21. Nekatere so obnovljene, večinoma pa zapuščene. Zato se že ob našem prvem pozivu obračamo na lastnike zemljišč, kjer stojijo kapelice oz. so jih postavili vaši predniki, da sodelujete pri načrtovanju obnove. Ideja je, da bi k sodelovanju povabili tudi vaše sorodnike. Radi bi zapisali tudi zgodbe o nastanku oz. namenu kapelic. Zaradi strokovnega pristopa tukaj vključujemo tudi strokovnjake restavratorje, zato vas bomo tudi obiskali in povabili k tem aktivnostim.

V knjigi bodo opisani tudi večji projekti, ki smo jih uspešno zaključili v zadnjih 20 letih. Poleg tega bodo pevci MoPZ Polšnik v letu 2024 praznovali 50-letnico delovanja in bodo posneli nov videospot, seveda pa bodo ob tem lepem jubileju pripravili tudi koncert. Toliko na kratko o petletnem načrtu. Verjamemo, da bo tako kot v preteklosti zelo pomemben prispevek krajanov, za katerega bomo zelo hvaležni. Da bo vse potekalo transparentno, smo osnovali različne odbore, ki bodo bedeli nad načrtovanjem, gradnjo in financami.

Želimo obuditi zavedanje, da so naši predniki v težkih časih z razlogi postavljali objekte in znamenja, prav pa je, da to dediščino ohranjamo in s tem pokažemo odnos do nje tudi našim zanamcem.

Informacije pošiljamo v javnost, da naš organizacijski odbor dobi še kakšne nove pobude ali ideje, morda pa tudi dobrotnike za izpeljavo teh aktivnosti. O podrobnostih posameznih delov projekta vas bomo obveščali po različnih informacijskih poteh. 

 

Organizacijski odbor

Všeč? Delite z drugimi.